top of page

Sürdürülebilir Gece Hayatı Mümkün Mü?


Dünyanın herhangi bir yerinde kulübe giden herkes tipik bir gece kulübünün ve partinin neye benzeyebileceğine şahit olmuştur: Kırmızı solo bardaklar, plastik pipetler, her yerde sigara izmaritleri - özellikle de Yunanistan'daki birçok yazlık mekanda olduğu gibi açık havada bir mekandaysanız - ve daha fazlası. Görmemiş olabileceğiniz şey ise tipik bir ertesi günün sabahının neye benzediğidir ve hayır, akşamdan kalmalıktan bahsetmiyorum - daha ziyade, ister kulüp zemini ister plaj kumu olsun, yerlerde genellikle irili ufaklı çöplerden oluşan bir yığından bahsediyorum. Daha önce plastik kirliliği sorunlarından ve bunun deniz kirliliğine yol açabileceğinden bahsetmiştik: Plastiklerin %91'i geri dönüştürülmemektedir, buna rağmen dünya genelinde dakikada 1 milyondan fazla plastik şişe satılmaktadır.



Gece kulüpleri olabildiğince gelişip değişmektedir: COVID sonrası ortam göz önüne alındığında, yeniden kullanılabilir bardak sistemlerinin tesis edilmesi - sürdürülebilir bir çağda bile - zor olabilmektedir. Bu durum, kulüplerdeki tüketici davranışlarıyla birleştiğinde genellikle sürdürülebilir olmayan, erişilemez ve hatta belki de güvenli olmayan alanlara yol açmaktadır - dolayısıyla sürdürebilir nitelikte olmayan gece hayatının özüne inmektedir. Sürdürülebilir olmayan gece hayatının bir başka yönü, etkinliklerin düzenlendiği mekanlarla ilgilidir. Bu mekanların enerji açısından verimsiz ve eski binalar olması, üstesinden gelinmesi zor bir zorluk olabilir. Friends of the Earth Germany (Almanya), bir kulübün tek bir hafta sonu boyunca bir hanenin tüm bir yıl boyunca kullandığı kadar elektrik kullandığını tahmin etmektedir.


Ayrıca, kitlesel dağıtımcılardan satın alınan ve çevre dostu olmayan içecekler, sürdürülebilir ''lokali satın al (buy locak)'' sloganını görmezden gelmektedir. Örneğin rom, biyoçeşitlilik kaybı, su ve toprak kirliliği ve erozyonla ilişkili sürdürülebilir olmayan şeker kamışından elde edilir. 'Organik' ya da daha sürdürülebilir içeceklerin satın alınması kulüpler ve mekanlar için ağır bir maliyet getirebilir; bu maliyet genellikle tüketiciye yansıtılır ve gece hayatını halihazırda olduğundan daha da erişilemez hale getirme riski doğurur. Friends of the Earth Germany (Almanya)'ye göre bir kulübün yıllık CO2 emisyonu 30 ton civarındadır.


Tüm bunlara karşın, gece hayatını yeniden düşünme konusunda dünya çapında bir ilerleme kaydedilmiştir. Örneğin, Londra'daki ''eco-disko'' parti anlayışını değiştirmeye çalışmaktadır. Bu konsept aracılığı ile konukların gecenin sonunda bardaklarını iade ettiklerinde alacakları 2 sterlinlik bir bardak depozitosu eklenmiştir. San Francisco'da Temple Nightclub, Energy Floors kullanarak dans eden insanların enerjisinden faydalanıyor. İşletmeciler bina alanını etkin bir şekilde kullanmayı amaçlıyor: Örneğin, binanın çatısında içecekler için organik bitkiler, yeşillikler ve garnitürler yetiştirirken, Temple Nightclub da yeniden kullanılabilir bardak kullanımına yöneldi. Kulübün işletmecisi, çevreci olmayan meslektaşlarına kıyasla maliyetlerinin yaklaşık %10 oranında arttığını söylüyor. Berlin'de, Berlin Senatosu kulüplere çevreci olmalarına yardımcı oluyor - Friends of the Earth Germany tarafından düzenlenen, clubliebe e.V ve Berlin Club Komisyonu ile işbirliği içinde gerçekleşen bir proje, Berlin kulüplerinin bu hedefe ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.


Bu girişim, sürdürülebilir kalkınmanın salt olarak enerji verimliliği tedbirleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlanamayacağını gösteren temsili bir örnektir. Sürdürülebilir kalkınma başlı başına bir anlayış biçimidir ve ekonomik sistemlerimizin pek çok yönünün uyum sağlaması gereken bir rotadır. Bununla birlikte, şu anki durumda, bu ekonomik faaliyetlerin bazılarının daha ‘’sürdürülebilir’’ seçenekleri, genellikle tipik bir gece eğlencesinden daha yüksek maliyetli olduğu için birçok sosyal grup için erişilemez olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Bu nedenle, çevreci olmamız gerektiği ve bunu hemen yapmamız gerektiği gerekçesiyle rom veya diğer sürdürülebilir olmayan kaynaklı içeceklerin tüketimine son verilmesini savunmak mantıksız olacaktır, zira çoğu zaman gece hayatı emisyonları sadece tüketici davranışlarına değil, aynı zamanda operasyonel verimlilik ve yeniden tasarıma da bağlıdır.


Çeviri: Deniz Saygi

Related Posts

See All

生态物流:供应链中的生态友好物流策略

生态物流是指在商业运营中引入一系列可持续性措施,由物流行业采取,以最大程度地减少其对地球生态的影响。绿色物流的目标在于减少物流运营的碳足迹,并且从制造商和客户两端对供应链进行负责任的使用。 是的,这不仅是公司的责任,消费者也可能对这种影响做出重大贡献。在本文中,我们将探讨当前物流中受到关注的一些领域以及企业可以采取的不同措施来保护环境和节约资源。 创建智能仓库: 借助条形码和射频识别等技术支持的仓

bottom of page