top of page

Η Σημασία των Αυτόχθονων Πολιτισμών για την Αργή Μόδα

Συγγραφέας: Deniz Saygi

Βλέπουμε ότι η μέθοδος του τρόπου σκέψης και η πρακτική εφαρμογή των μεθόδων αυτών έχουν αλλάξει σε πολλούς τομείς ως αποτέλεσμα της όλο και αυξανόμενης οικολογικής συνείδησης σε όλο τον κόσμο. Ένας από τους τομείς που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο με όρους οικολογικής και βιώσιμης παραγωγής είναι η "βιομηχανία της μόδας".



Η βιομηχανία γρήγορης μόδας, δυστυχώς, προκαλεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Η εκμετάλλευση της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων, η χρήση τοξικών χημικών ουσιών και η κατανάλωση τόνων νερού για την παραγωγή ρούχων είναι μόνο μερικά από αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λύματα που απορρίπτονται στη φύση από τα εργοστάσια παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μολύνουν, σε μεγάλο βαθμό, χιλιάδες ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις μη οργανικές ίνες είναι ιδιαίτερα τοξικές για τους βιότοπους των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και, ως εκ τούτου, τα πλάσματα που ζουν σε αυτούς τους βιότοπους αντιμετωπίζουν μεγάλη απειλή εξαφάνισης.

Οι μη οργανικές και τοξικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας, παράγουν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το βαμβάκι. Επιπλέον, ο πολυεστέρας, ο οποίος φτάνει στους ωκεανούς μετά από διάφορες διεργασίες και μετατρέπεται σε μικροπλαστικά που μολύνουν το νερό, ευθύνεται για περίπου 31% της πλαστικής μόλυνσης των ωκεανών.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της μόδας εφαρμόζοντας τις μεθόδους των ιθαγενών λαών.

Οι τεχνικές μόδας, που αναπτύχθηκαν από τους αυτόχθονες λαούς και εφαρμόζονται εδώ και αιώνες, έχουν σημαντική δύναμη στη βιώσιμη μόδα. Η "αίσθηση της μόδας των ιθαγενών λαών", η οποία είναι μια συνειδητή και φιλική προς το περιβάλλον έννοια της μόδας, λειτουργεί ως ένα ενιαίο σύνολο με τη φύση και τη «μητέρα φύση», μας υπενθυμίζει, για άλλη μια φορά, γιατί πρέπει να σταθούμε ενάντια στη δυναμική της γρήγορης μόδας.


Τα έργα των αυτόχθονων πληθυσμών στη μόδα είναι συνυφασμένα με τις προγονικές γνώσεις και τις παραδοσιακές τεχνικές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Αυτές οι αρχαίες παραδόσεις αντιπροσωπεύουν τη γνώση και τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση της χειροποίητης ύφανσης και των τεχνικών φυσικής βαφής. Με τη διατήρηση αυτών των παραδόσεων, προτιμώνται πιο βιώσιμες και ηθικές πρακτικές σχεδιασμού και διατηρείται ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά των αυτόχθονων λαών.

Η Λατινική Αμερική φιλοξενεί μια αυθεντική κλωστοϋφαντουργική πρακτική, όπου τα χειροποίητα υφαντά κατασκευάζονται με διαφορετικές και βιώσιμες τεχνικές από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βιωσιμότητα αυτών των τεχνικών είναι η παραγωγή με χρήση παραδοσιακών χειροποίητων υφαντών που δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, οι ηθικές τεχνικές που προσφέρουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί και η επιλογή φυσικών και βιολογικών πόρων προσφέρουν ένα διάλειμμα για τον πλανήτη μας από τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, η οποία καταναλώνει υπέρμετρα τους φυσικούς πόρους.

Η Λατινική Αμερική φιλοξενεί επίσης μεγάλο αριθμό φυσικών ινών και υφασμάτων. Η εν λόγω κατάσταση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βιώσιμων ενδυμάτων που απαιτούν τη χρήση οργανικών υλικών. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους σε κάθε είδους παραγωγικές πρακτικές λόγω των δεσμών τους με τη μητέρα φύση και του σεβασμού τους προς τη φύση.

Για παράδειγμα, οι τσάντες Wayúu, οι οποίες έχουν ιστορία και παράδοση εκατοντάδων ετών, απεικονίζουν τις προοπτικές ζωής των γυναικών Wayúu με τα γεωμετρικά και πολύχρωμα σχέδιά τους. Ενώ ορισμένα από τα μοτίβα σε αυτές τις τσάντες αναπαριστούν τους θεούς, ορισμένα προσφέρουν τμήματα από την καθημερινή ζωή. Για την κατασκευή των τσαντών χρησιμοποιείται το Fique, μια εντελώς φυσική και βιοδιασπώμενη ίνα. Οι τσάντες αυτές, οι οποίες κατασκευάζονται απολύτως τοπικά, κατέχουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων όσο και στον παραγωγικό τομέα χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.



Οι τεχνικές βαφής που διατηρούν οι αυτόχθονες λαοί προσφέρουν επίσης μια οικολογική και μη τοξική λύση στις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της γρήγορης μόδας. Στο πλαίσιο των εν λόγω τεχνικών βαφής, παράγονται φυσικές χρωστικές ουσίες με τη χρήση διαφόρων λουλουδιών, δέντρων και άλλων φυσικών στοιχείων. Δεδομένου ότι η παραγωγή αυτών των φυσικών βαφών γίνεται από υλικά υψηλής ποιότητας, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι μακράς διάρκειας. Επιπλέον, αυτές οι φυσικές βαφές δεν περιέχουν καμία από τις τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν τους ωκεανούς και τα ποτάμια μας. Οι χειροποίητες φυσικές βαφές που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση και άλλες διεργασίες βαφής αντικατοπτρίζουν επίσης τον πολιτισμό κάθε ιθαγενούς λαού.


Ο πολιτισμός Paracas, ένας σημαντικός πολιτισμός του Προκολομβιανού Αρχαίου Περού, είναι ένας σημαντικός πολιτισμός που ταυτίστηκε με τις τεχνικές φυσικής βαφής. Μια αποτύπωση αυτού του αρχαίου πολιτισμού παρατηρείται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των υφασμάτων των Άνδεων είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι και επεξεργασμένα με ζωντανά χρώματα βαφών που προέρχονται από φυσικές πηγές όπως φυτά, ζώα και ορυκτά. Μπορούμε να πούμε ότι η προέλευση αυτών των χειροποίητων υφασμάτων έχει επίσης επηρεάσει έντονα τους σημερινούς Περουβιανούς υφαντουργούς, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν τις παραδοσιακές τεχνικές του πολιτισμού των Άνδεων.

Συνοψίζοντας…

Η προέλευση των διαφορετικών τεχνικών μόδας που προσφέρουν οι αυτόχθονες λαοί εξαρτάται από τη φύση και τις φυσικές και πνευματικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Είναι δυνατόν να παρατηρήσει κανείς τη βαθιά και συσσωρευμένη γνώση των προγόνων των αυτόχθονων λαών σε κάθε κομμάτι που περιέχει αυτή την αυθεντική τεχνική μόδας. Συνεπώς, η ακεραιότητα των φυσικών ινών στην κατασκευή ενδυμάτων είναι μια άγραφη παραδοσιακή έκφραση για κάθε αυτόχθονα πολιτισμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, η υιοθέτηση και η ανάπτυξη της χειροποίητης τέχνης των αυτόχθονων λαών, η οποία είναι πολιτιστικά σημαντική και φιλική προς το περιβάλλον, για την προστασία της μητέρας φύσης, μπορεί να θεωρηθεί ως μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στη βιομηχανία της γρήγορης μόδας με τη μαζική παραγωγή.

Μετάφραση: Ηρώ Κουτουμάνου

Related Posts

See All

生态物流:供应链中的生态友好物流策略

生态物流是指在商业运营中引入一系列可持续性措施,由物流行业采取,以最大程度地减少其对地球生态的影响。绿色物流的目标在于减少物流运营的碳足迹,并且从制造商和客户两端对供应链进行负责任的使用。 是的,这不仅是公司的责任,消费者也可能对这种影响做出重大贡献。在本文中,我们将探讨当前物流中受到关注的一些领域以及企业可以采取的不同措施来保护环境和节约资源。 创建智能仓库: 借助条形码和射频识别等技术支持的仓

bottom of page